10 квітня 2023

Що пропонує Державна антикорупційна програма 2023-2025 у сфері охорони здоров'я


Для отримання медичних послуг до державних і комунальних установ у минулому році зверталися понад половина населення (55%). Саме «медичний» корупційний досвід є достатньо поширеним: кожен шостий українець (https://bit.ly/41yiBGP) стикався з корупцією у сфері медицини протягом року. На думку гродадян (https://bit.ly/3KsAQ9q), медицина входить у трійку сфер, які є пріоритетними для очищення від корупції – про це відповіли 32% опитаних (після судової системи та митниці).

Проте досвід корупції серед тих, хто звертався за медичними послугами, суттєво знизився з порівнюючи з 2021 роком. Так, за даними опитування (https://bit.ly/3GvXvAw) лише 24% українці відповіли ствердно, що мали такий досвід і робили неофіційні платежі – гроші чи подарунки (тоді як у 2021 році – 39%).

Що пропонує Державна антикорупційна програма для сфери охорони здоров'я? Зокрема, у плані заходів ДАП передбачено вести в експлуатацію електронну систему управління запасами лікарських засобів і медичних виробів (e-Stock), у якій:

  • мають зазначатися дані про наявність і потреби ліків, медичних виробів в усіх державних і комунальних закладах;
  • має бути передбачена процедура визначення потреб у закупівлі лікарських засобів;
  • запланована інтеграція з процедурами централізованих закупівель лікарських засобів і медичних виробів за бюджетні кошти, закупівель міжнародних організацій;
  • передбачено публічний доступ.

Це дозволить громадянам отримати необхідні безкоштовні ліки, простежити за їх розподілом, а державі – ефективно закуповувати та розподіляти медичні товари.

Також у ДАП заплановано інтегрувати електронну систему охорони здоров’я: https://ehealth.gov.ua/(eHealth) з іншими базами даних, аби уникнути зловживань, зокрема під час виплат внаслідок непрацездатності, проведення медичних оглядів, встановлення групи інвалідності; вдосконалити направлення українців для лікування за кордоном; забезпечити прозорі конкурсні процедури на посади у державних та комунальних закладах охорони здоров'я тощо.

З текстом ДАП можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/41hVhwS #ДАП

За інформацією НАЗК


Немає коментарів:

Дописати коментар