23 листопада 2023

Затверджені документи про Наглядову раду ЗОЗ

 


Постановою КМУ від 21.11.2023 № 1221 на виконання ст. 24 Основ законодавства України про охорону здоров’я затверджено Порядок утворення наглядової ради закладу охорони здоров’я та Типове положення про наглядову раду закладу охорони здоров’я. Передбачено, що наглядова рада утворюється у державних та комунальних закладах охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу, з якими головними розпорядниками бюджетних коштів укладені договори про медичне обслуговування населення. За рішенням власника закладу охорони здоров’я (уповноваженого ним органу) наглядова рада може утворюватися також в інших закладах охорони здоров’я відповідно до цього Порядку.

 Наглядова рада утворюється за рішенням власника закладу. Кількість членів наглядової ради визначається залежно від статусу ЗОЗ у спроможній мережі відповідного госпітального округу і становить:

від 5 до 7 осіб - для загального ЗОЗ та/або іншого ЗОЗ;

від 7 до 11 осіб — для кластерного ЗОЗ;

від 11 до 15 осіб — для надкластерного ЗОЗ.

Наглядова рада складається з представників власника — від 2 до 7 осіб та незалежних членів наглядової ради — від 3 до 8 осіб.  Наглядова рада, в якій кількість представників власника перевищує кількість незалежних членів наглядової ради, не є правоможною.

 Незалежні члени наглядової ради обираються за конкурсом, для проведення кого  власник закладу утворює конкурсну комісію та затверджує її склад.

Строк повноважень члена наглядової ради (як представників власника, так i незалежних членів наглядової ради) становить п’ять років, але може бути меншим у зв’язку з плановою ротацією.

Одна і та сама особа (як представник власника, так і незалежний член наглядової ради) не може бути членом наглядової ради більше двох строків підряд.

Особа не може бути одночасно членом наглядової ради більше п’яти закладів охорони здоров’я в одному госпітальному окрузі.

Для забезпечення безперервності діяльності наглядової ради проводиться планова ротація її членів, яка передбачає щорічне оновлення однієї п’ятої частини загальної кількості членів наглядової ради.

До повноважень наглядової ради відносяться, зокрема:

ü погодження стратегічного, річного планів діяльності ЗОЗ, затвердження показників ефективності діяльності та створення системи контролю за їх досягненнями;

ü надання пропозицій до проектів фінансового плану ЗОЗ;

ü погодження принципів формування організаційної структури ЗОЗ, внесення пропозицій щодо оптимізації організаційної структури за напрямами діяльності;

ü подання пропозицій власникові ЗОЗ (уповноваженому ним органу) щодо звільнення з посади керівника ЗОЗ, умов контракту з ним, матеріальної винагороди за ефективне управління закладом охорони здоров’я та матеріальної відповідальності за заподіяну шкоду;

ü  виявлення та врегулювання реальних та/або потенційних конфліктів інтересів керівника ЗОЗ і членів наглядової ради закладу охорони здоров’я, а також інформування власника закладу про виявлені порушення;

ü надання згоди на вчинення правочину, щодо якого наявна заінтересованість;

ü утворення підрозділу внутрішнього аудиту ЗОЗ;

ü прийняття рішення про необхідність проведення зовнішнього аудиту ЗОЗ ;

ü погодження положення про запобігання конфлікту інтересів у ЗОЗ  та затвердження правил ділової етики;

ü створення системи контролю за дотриманням норм етики та деонтології, вимог законодавства і прав пацієнтів під час здійснення медичного обслуговування, а також за своєчасним, достовірним i повним розкриттям інформації, яка підлягає оприлюдненню ЗОЗ відповідно до законодавства;

ü погодження внутрішніх положень та порядків, що мають системний характер, зокрема:  положення про преміювання працівників за підсумками роботи закладу охорони здоров’я;

ü інформування власника закладу про недоліки діяльності такого закладу тощо.

 Крім того, вказаною постановою внесені зміни до інших постанов Уряду, зокрема:

від 28 березня 2018 р. № 391 “Про затвердження вимог до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення”;

від 21 серпня 2019 р. № 792 “Про затвердження Порядку укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я та типових форм контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я”.

Визнати такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1077 “Про спостережну раду закладу охорони здоров’я та внесення змін до Типової форми контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я”.

!!! Слід звернути увагу, що наявність діючої наглядової ради (для державних та комунальних ЗОЗ, які надають  спеціалізовану медичну допомогу) є однією з вимог до надавача послуг з медичного обслуговування населення, що є обов’язковою умовою для укладення договору з НСЗУ. Проте у цій частині вказані зміни набирають чинності лише через шість місяців після закінчення воєнного стану.

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар