17 жовтня 2023

Зміни щодо анктикорупційного декларування

 

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» від 20.09.2023 року №3384-IX (Закон про відновлення декларування), який набрав чинності  12 жовтня 2023 року, відновлено обов’язок подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - декларація) відповідно до ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – закон про корупцію). Нагадаємо, що раніше, на період воєнного стану, антикорупційне декларування було добровільним (усі неподані під час воєнного стану декларації слід було подати після його припинення).

Що потрібно знати для посадових осіб державних та комунальних закладів охорони здоров’я?

Ключові зміни Закону щодо відновлення декларування:

 Починаючи з 12 жовтня 2023 року,  здійснення заходів фінансового контролю, передбачених розділом VII Закону про корупцію, зокрема подання антикорупційних декларацій відновлюється у повному обсязі та здійснюється у порядку та строки, визначені цим законом (у тому числі з урахуванням особливостей, встановлених для окремих категорій). Наприклад,  щорічну декларацію за 2023 рік слід подати до 1 квітня 2024 року.

Особи, які у 2022-2023 роках не подали декларацію відповідно до ст. 45 Закону про корупцію, і кінцевий строк для подання яких настав до 12 жовтня 2023 року, подають такі декларації не пізніше 31 січня 2024 року. Наприклад, неподані щорічні декларації  за 2021 та 2022 роки, слід подати до 31.01.2024.

Декларації, подані під час дії воєнного стану до 12 жовтня 2023 року, вважаються такими, що були подані на виконання обов’язку, передбаченого ст.45 Закону про корупцію. При цьому суб’єкти декларування, які подали такі декларації, мають право протягом 14 днів (починаючи з 12.10.2023) звернутися до НАЗК щодо подання виправленої декларації за відповідний звітний період. НАЗК забезпечує можливість подати виправлену декларацію за відповідний звітний період протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем одержання відповідного звернення суб’єкта декларування.

Важливо!!! Закон про корупцію було доповнено новою категорією суб’єктів, на яких покладено обв’язок подавати декларацію, а саме:

 - голови та члени лікарсько-консультативних комісій;

- голови та члени медико-соціальних експертних комісій;

- голови, їх заступники, члени та секретарі позаштатних постійно діючих військово-лікарських і лікарсько-льотних комісій (п.п. ґ) п.2 ч.1 ст. 3, ст. 45 Закону про корупцію).

 До суб’єктів декларування у юридичних особах публічного права (які повинні подавати декларацію) належать, зокрема:

Серед посадових осіб державних та комунальних закладів, установ та організацій, які здійснюють основну діяльність у сфері охорони здоров’я (згідно з роз’ясненнями НАЗК, сюди слід включати і комунальні некомерційні підприємства):

- керівники державних та комунальних закладів охорони здоров’я центрального, обласного, районного, міського (міст обласного значення, міст Києва та Севастополя) рівня,

- голови та члени лікарсько-консультативних комісій,

- голови та члени медико-соціальних експертних комісій,

- голови та члени військово-лікарських комісій.

Серед посадових осіб державних та комунальних закладів, установ та організацій, які здійснюють основну діяльність у сфері освіти:

 - керівники вищих навчальних закладів та їх заступники.

Серед посадових осіб закладів, установ та організацій, які здійснюють основну діяльність у сфері науки:

 - президенти Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, перші віце-президенти, віце-президенти та головні учені секретарі НАНУ Національної та національних галузевих академій наук, інші члени Президії НАНУ та президій національних галузевих академій наук, обраних загальними зборами НАНУ та національних галузевих академій наук,

- керівники науково-дослідних інститутів та інших наукових установ.

 

Види та строки подання декларацій передбачені статтею 45 Закону про корупцію:

Щорічна декларація – подається до 1 квітня за минулий рік, протягом строку здійснення діяльності (зайняття посади), яка передбачає обов’язок подання декларації. Подається також особами, які були звільнені з відповідної посади, наступного року до 1 квітня після припинення такої діяльності (декларація після звільнення).

Декларація при звільненні – подається протягом 30 календарних днів з дня припинення відповідної діяльності (зайняття посади), з якою пов'язаний обов’язок декларування - за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Декларація кандидата на посаду – подається до призначення або обрання на відповідну посаду - за минулий рік. Голови та члени лікарсько-консультативних і медико- соціальних експертних комісій, а також голови, їх заступники, члени та секретарі позаштатних постійно діючих військово-лікарських і лікарсько-льотних комісій подають декларацію за минулий рік протягом 10 календарних днів з дня включення до складу відповідної комісії.

 

 Роз’яснення стосовно декларування розміщені у Базі знань НАЗК. Отримати додаткову консультацію можна, направивши офіційного листа на електронну пошту info@nazk.gov.ua або за телефоном контакт-центру (044) 200-06-94. Відповіді на найпоширеніші технічні питання роботи з Реєстром декларацій розміщені за посиланням.

Немає коментарів:

Дописати коментар