12 січня 2017

Скасовано обов'язкове відпрацювання для випускників ВНЗ

З 1 січня 2017 року набрав чинності давноочікуваний Закон України «Про внесення змін до ЗаконуУкраїни "Про вищу освіту" від 6 жовтня 2016 року № 1662-VIII щодо працевлаштування випускників.
Вказаним законом були внесені ряд змін до Закону України "Про вищу освіту", що має неабияке значення для випускників саме навчальних медичних закладів, оскільки галузь охорони здоров’я була чи не єдиною, де дійсно здійснювався обов’язковий розподіл  і працевлаштування випускників за державним замовленням, а  відповідно вони повинні були відпрацювати за скеруванням  три роки.
Зокрема, стаття 64 Закону доповнена нормою, згідно якої випускники вищих навчальних закладів вільні у виборі місця роботи, крім військових. Вищі навчальні заклади не зобов’язані здійснювати працевлаштування випускників.
На МОЗ України покладається функція щодо сприяння працевлаштуванню випускників ВНЗ, що належать до сфери його управління, надання випускникам інформації про наявність вакансій у закладах охорони здоров’я  незалежно від форми власності та підпорядкування для можливого працевлаштування.
З іншої сторони, особи, які уклали угоду про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищах міського типу, мають право на першочергове зарахування до вищих медичних навчальних закладів за державним замовленням. Таким молодим спеціалістам держава відповідно до законодавства має забезпечувати безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.
Таким чином, обов’язкове відпрацювання трьох років для випускників вищих медичних навчальних закладів, які навчалися за рахунок державного замовлення, скасоване.

Втім, вже сьогодні виникають багато питань щодо застосування вказаних норм закону на практиці.  Зокрема,  чи повинні відпрацювати три роки, насамперед у сільській місцевості, особи, які вже працюють, і які уклали відповідну угоду. Як буде визначатися місце проходження інтернатури? З цього приводу напрошуються чіткі роз’яснення МОЗ України.

Немає коментарів:

Дописати коментар